Koper

Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/gemini/public_html/templates/gk_simplicity/html/com_content/article/default.php on line 14

Kontejnerski terminal z eno roko več

Maja je bil v Luki Koper dosežen nov mesečni rekord: pretovorjenih je bilo skoraj 80.000 TEU.

Po mesecu dni testiranj je z delom začelo prvo od dveh novih kontejnerskih dvigal, ki sta skupaj z dvojčkom največji kontejnerski dvigali, kar jih obstaja na trgu. Novi dvigali bosta še povečali produktivnost terminala, saj se bo lahko ladjo matico pretovarjalo kar s šestimi »rokami«. Prihodnji teden bodo v Luki Koper namreč zagnali tudi drugo dvigalo. Poleg večje produktivnosti, bosta novi dvigali tudi bistveno skrajšali čas zadrževanja ladij v pristanišču, kar je še posebej v interesu ladjarjev.

Novi dvigali sta pomembni predvsem zaradi trend rasti števila kontejnerjev, ki se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Maj so v Luki Koper zaključili z novim mesečnim rekordom, in sicer so pretovorili 79.917 TEU (kontejnerskih enot), kar je 14 odstotkov več kot v istem mesecu lani. S tem so za 1.385 TEU »prehiteli« dosedanji mesečni rekord, ki so ga zabeležili januarja letos. Sicer pa je rast kontejnerjev v prvih petih mesecih letos znašala deset odstotkov, v primerjavi z enakim obdobjem lani, in presegla 385.500 TEU.

Trend rasti pretovora kontejnerjev v Luki Koper načrtujejo tudi v naslednjih letih. Do leta 2020 naj bi kapaciteto terminala povečali na 1,3 milijona TEU, za kar pa je potrebno predhodno podaljšati prvi pomol za 100 metrov in zgraditi zaledne skladiščne površine. 

Vir

Kontejnerski terminal

Vir

Prijava na enovice